Du er her:     >     
Overskrift:
Screening for Type 2 diabetes er ikke den rigtige indsats – DSFF opfordrer sundhedsministeren til at følge evidensen
Indhold:

I en pressemeddelelse bragt den 18/10 2016 ønsker sundhedsministeren at styrke indsatsen på diabetesområdet. Baggrunden er, at en kvart million mennesker har fået konstateret diabetes og 150.000 danskere skønnes at have diabetes uden at vide det. Sundhedsministeren ønsker derfor, at vi skal blive bedre til at opspore de borgere, der har diabetes, hvilket indebærer en screening for at finde de 150.000 danskere, som skønnes at have uopdaget diabetes.


Dansk Selskab for Folkesundhed vil gerne hilse velkommen, at sundhedsministeren sætter fokus på diabetesområdet, men det er trist, at det værktøj, der tages op af kassen, er af for længst udgået dato. Både danske og internationale studier viser, at screening for type 2 diabetes ikke har effekt på hverken udvikling af sygdom eller død. Meget tyder på, at den eneste effekt vi ser, er, at de personer, man opdager har diabetes, kommer til at leve længere med bevidstheden om, at de har en kronisk sygdom, uden at de af den grund lever hverken længere eller bedre. Tværtimod må man frygte, at deres livskvalitet bliver forringet, idet andre undersøgelser viser, at borgere med kronisk sygdom har et dårligere selvvurderet helbred end borgere uden sygdomme.


Forebyggelse af type 2 diabetes er en samfundsopgave, som primært skal fokusere på, at begrænse antallet af borgere, der udvikler fedme. Der er mange værktøjer som kan tages i brug, hvoraf nogle er øgede afgifter på sukkerholdige drikke- og madvarer, regulering af reklamer for disse produkter (specielt over for børn), mindre tilgængelighed samt bedre infrastruktur i lokalmiljøet, så det bliver mere naturligt at bevæge sig i dagligdagen samt understøttende innovative, brugerorienterede/sundhedspædagogiske tilgange. Da rygning også øger risikoen for type 2 diabetes bør rygestoptilbud intensiveres, og suppleres med stærk national tobakskontrol. Disse tiltag vil have langt større effekt end at begynde at undersøge raske mennesker for, om de eventuelt har type 2 diabetes. Vi vil derfor opfordre sundhedsministeren til at følge evidensen og ikke begynde at sygeliggøre befolkningen.


Dansk Selskab for Folkesundhed


Fraktioner

FFSV- Foreningen for Folkesundhedsvidenskab

 

DASAMS - Dansk Samfundsmedicinsk Selskab

 

DSfB- Dansk Selskab for Børnesundhed

Folkesundhedsdage

Konferencen Folkesundhedsdage er der hvor vi fortæller det nyeste om forebyggelse og folkesundhed i Danmark og på verdensplan.

Læs mere her...

Følg os på
facebooktwitter

Administration

 

Dansk Selskab
for Folkesundhed

Svenstrupvænget 5 E,

5260 Odense S

administration@dsff.dk

Tel. 2290 5473

 

Administrationen varetages i fritiden hvorfor 

telefoniske henvendelser først kan forventes

besvaret udenfor dagarbejdstiden. 

© 2016 Powered by WebDesignCenter